PROIZVODI OD 100% KOZJEG MLEKA

Ambalažno pakovanje: 350ml, 750ml

Probiotski napitak

Potpun prirodni mineralni napitak dobrog raspoloženja. Prirodno leči nesanicu i depresivno stanje. Sadrži proteine najviše biološke vrednosti (laktoalbumin i laktoglobulin). Povoljno deluje na digestivni trakt, podstiče varenje i ubrzava metabolizam. Preporučuje se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola, upalnih procesa kože, sluzokože, za poboljšanje rada bubrega itd.

Proteini iz kozje surutke su poznati kao brzi proteini jer se brzo apsorbuju i direktno snabdevaju mišićne ćelije energijom i neophodnim aminokiselinama. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su atletičarima i rekreativcima jer obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga.

Pošto kozja surutka sadrži većinu proteina kao majčino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguće), drugi najbolji način hranjenja novorođenčadi.

Kozja surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trećinu povećana potreba za belančevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeđuje sve aminokiseline koje su potrebne za dobro zdravlje.

Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom – triptofan (prirodni sedativ) koja stimuliše lučenje serotonina – neurotransmitera koji je najpoznatiji za stvaranje osećaja relaksiranosti i pospanosti. Najvažnije svojstvo serotonina jeste njegovo antidepresivno dejstvo. Serotonin, konačno, reguliše raspoloženje i stvara osećanje sreće. Još jedno dejstvo serotonina, iskazuje se gubljenjem težine.

Ima pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, čak i zubnih naslaga i karijesa.

Potpomažu regeneraciju jetre, pa je kod problema s jetrom kao i posle svih praznika i većih obroka dobro uzeti „staru dobru surutku” kako bi se jetra kao najveća fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad.

Proteini iz kozje surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbedjuju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navići, a lako ga je i prilagoditi ličnom ukusu u različitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spreče osteoporozu – razređenost kostiju karakterističnu za to životno doba. Poznato je da nedovoljan unos belančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razredjenja kostiju, posebno bedrene i kičme, pa surutka može da ih nadoknadi, čak i osobama koje su alergične na laktozu.

Inače, surutkini proteini sastoje se iz čitavog lanca belančevina. Medju njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza.

Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažući organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronadjen u majčinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom. Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbedjuju imunitet i deci i odraslima. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprečava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožde i pomaže njegovu iskoristljivost, sprečava rast bakterija, uključujući i patogene, istovremeno pomažući razvoj korisnih, poput bifidusa, čime se uspostavlja dobra crevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprečava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprečava razvoj bakterija zavisnih od gvožda. Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoći kod mršavljenja pošto pomažu povećanje mišićne mase. Pored toga, pomažu da se osećamo sitima jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.

Proteini kozje surutke poseduju antikancerogena svojstva zahvaljujući prisustvu aminokiselina sa sumporom. Osigurava optimalan nivo magnezijuma u organizmu.

100 g proizvoda sadrži prosečno

Laktoza 5,3 g
Proteini 0,96 g
Mlečna mast 0,1 g
Energetska vrednost126 kJ (30 kcal)
Čuvati na temperaturi od +1 do +6 C°

Ambalažna pakovanja: 350ml, 750ml i 1l

Literatura

KRŠEV, LJ. (1989.): Mikrobne kulture u proizvodnji mliječnih proizvoda, Udruženje mljekarskih radnika SR Hrvatske, Zagreb.

TRATNIK, LJ. (1986.): Uloga sirutke u dojenačkoj hrani, Prehrambeno-tehnološka i biotehnološka revija, 24 (2-3), 139-144.

McINTOSH, G.H., ROYLE, P. J., Le LEY, R. K., REGESTER, G. O., JOHNSON, M. A.,GRINSTED, R. L., KENWARD, R. S., SMITHERS, G. W. (1998.): Whey Proteins as Functional Food Ingrediens, Inernational. Dairy Journal, 8, 425-434

Kathy R. Niness (1999): Inulin and oligofructose: What are they?: Journal of Nutrition: (129), 402-406

Taper H.J., Roberfroid B.M. (2002): Inulin/oligofructose and anticancer therapy: British Journal of Nutrition: (87), 283-286

Beatrice L. Pool-Zobel (2005): Inulin-type fructans and reduction in colon cancer risk. Review of experimental and human data: British Journal of Nutrition (93), 73-90.