PROIZVODI OD 100% KOZJEG MLEKA

Surutka je nusproizvod sirenja sira. To je tečnost koja ostaje posle zgrušavanja mleka. Kozja surutka je korisna za organizam jer sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija. Zato što brže stiže do svih organa nadoknađuje organizmu mnoge deficite.

 

Šta sadrži kozja surutka?

Sastav kozje surutke je vrlo kompleksan. Ona sadrži čak šesnaest vrsta proteina, medju kojima su i laktoglobulin i laktoalbumin, koji imaju najvišu biološku vrednost medju svim vrstama proteina.
Nakon što se unesu u organizam, proteini iz surutke se brzo apsorbuju u njemu i samim tim mu obezbedjuju direktan izvor aminokiselina. Rezultati istraživanja su pokazali da proteini koji se unesu u organizam putem kozje surutke opskrbljuju organizam sa čak dvadeset i tri različite vrste aminokiselina, od kojih svaka pripada esencijalnoj grupi. Jedna od najznačajnijih je triptofan, koja pospešuje proizvodnju serotonina u organizmu, poznatijeg kao „hormon sreće“ iii „hormon zadovoljstva“ koji je povezan sa stepenom pozitivnog raspoloženja i osećajem unutrašnje ispunjenosti.
Pored proteina i aminokiselina, kozja surutka sadrži i obilje minerala i sedam vrsta različitih vitamina, neophodnih za balansirano i zdravo funkcionisanje ljudskog organizma.

Protein iz surutke je kompletan protein, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline neophodne u svakodnevnoj ishrani. Predstavlja idealnu kombinaciju za izgradnju  i poboljšanje fizičke konstitucije i mišićne mase. Bogat je izvor aminokiselina razgranatog lanca sa koncentracijama većim nego u drugim izvorima hrane koji se direktno metaboliziju u mišićnom tkivu i mišići ih primarno upotrebljavaju tokom treninga. Na taj način pomaže organizmu da se oporavi posle napora.

Surutkin protein sadrži čitav lanac belančevina: b- laktoglobulin, a-laktalbumin, imunoglobuline, glikomarkopeptide, laktoferin, laktoperoksidazu, lizosome. On obezbedjuje i značajne količine leucina, koji ubrzava sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića. Sportisti koji ishranom unose više leucina imaju glatke mišiće sa manjim procentom masti, odnosno bolju mišićnu masu.

Izolat protein iz surutke sadrži 50% više leucina, u odnosu na proteine mleka, jaja i soje. On se lako vari, pripisuje mu se svojstvo brzorastvarajućeg proteina i ima veliku moć resorpcije u organizmu. U svom najčešćem obliku, u obliku izolata, protein surutke sadrži zanemarljive količine masti, holesterola, a nenadmašan je izvor esencijalnih aminokiselina i nutrijenata potrebnih za zdravlje mišića, kože, noktiju i tkiva.

Takodje, zbog visoke koncentracije minerala, kozja surutka jača kosti i ligamente, sprečava njihovo razaranje i deluje preventivno na razna oboljenja koštano-zglobnog sistema, poput osteoporoze i artritisa.

Budući odličan izvor proteina, surutka se naročito preporučuje deci u razvoju, trudnicama i sportistima, jer su proteini neophodni za izgradnju i jačanje mišića.

Kozja surutka se takodje smatra jednom od najboljih i najkvalitetnijih zamena za majčino mleko, koje se koriste za ishranu odojčadi čije majke pate od nedostatka mleka.

 

 

Pijte ovu tečnost svaki dan i imaćete dug i kvalitetan život.