PROIZVODI OD 100% KOZJEG MLEKA

Zašto je Kozje Mleko Bolje od Kravljeg!

Da li ste znali da je kozje mleko bolje od kravljeg?

Kozje mleko je proizvod kome se danas pridaje sve veća pažnja. Proizvodi sadrže dodatne osobine u pogledu pozitivnog uticaja na zdravlje i spada u najzdravije mlečne proizvode. Po hemijskoj strukturi je veoma slična majčinom mleku. 

Pored ishrane koristi se i kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti i za jačanje imunog sistema. Obogaćeno je vitaminima B1, B2, B6 i B12 a sadrži i 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje. Ovi vitamini su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. 

U mlečnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mleku uopšte nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina poseduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mleko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

 

Kozje mleko kao lek

Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Mleko se preporučuje ljudima koji pate od anemije izazvane manjkom gvožđa u krvi. Upravo kozje mleko, kažu, podstiče bolje iskorišćavanje gvožđa u organizmu i obnovu hemoglobina, krvnog pigmenta koji sadrži gvožđe.

Bogato je silicijumom  koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem. Kozje mleko je izuzetno korisno za konzumaciju jer ima određene, efektne terapijske vrednosti: 

  • leči bronhitis,
  • suzbija alergije,
  • pojačava imunološki sistem,
  • umanjuje rizik raka pluća,
  • dobro je za dijabetičare.

 

Mleko u ishrani

Prehrambenu vrednost kozjeg mleka određuje njegova energetska vrednost, sadržaj esencijalnih masnih i aminokiselina, sadržaj vitamina i mineralnih supstanci, kao i njegova probavljivost.

Na kraju da ne zaboravimo i to da su surutka, kozji sir i jogurt takođe, moćna prirodna sredstva, zbog svojih lekovitih svojstava podižu imunitet kod dece, značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospešuju rast digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega, i zaštitinik od mnogih drugih bolesti.

 

Izvor