PROIZVODI OD 100% KOZJEG MLEKA

Predrasude i istine o kozjem mleku

Predrasude i istine o kozjem mleku i njegovim svojstvima

 

Da li je kozje mleko zbog postojećih predrasuda zapostavljeno u našoj ishrani?

Da. Treba ga samo probati i stvorene predrasude o neprijatnom ukusu i mirisu, nestaju. Uz napomenu, da neprijatan ukus i miris potiču od nehigijene pri proizvodnji i preradi sirovog mleka. Mi garantujemo samo za naše, a na Vama je da se uverite.

Alergična sam na kravlje mleko. Mogu li piti kozje mleko?

Da, ukoliko ste alergični na protein αs-1 kazein (koji izaziva alergijsku reakciju kod mnogih ljudi), a koji se za razliku od kravljeg u kozjem nalazi samo u tragovima.

Rečeno mi je da se držim podalje od mlečnih proizvoda i laktoze. Da li kozje mleko u sebi sadrži laktozu?

Da. Prirodno, mleka svih sisara, uključujući majčino, sadrže laktozu – mlečni šećer. Međutim, mnogi ljudi kod kojih je dijagnostikovana intolerancija na laktozu, mogu da konzumiraju kozje mleko zahvaljujući njegovoj dobroj probavljivosti. Brzim prolaskom kroz probavni sistem, kozje mleko ostavlja manje neprobavljenih ostataka u debelom crevu da fermentuju, što prouzrokuju neprijatne simptome intolerancije na laktozu.

Imam osetljiv stomak. Da li je kozje mleko dobro za probavne probleme?

Kozje mleko nije lek, ali je zdrava hrana sa velikom prednošću lake probavljivosti zbog mekšeg gruša i manjih, za apsorpciju pogodnijih, masnih kapljica. Zbog toga je kozje mleko izuzetno pogodno za osetljive i spore probavne sisteme (kozje mleko se probavi za oko 40 min, a kravlje oko 2.5 sata).

Kako se u nutritivnom sastavu kozje mleko razlikuje od kravljeg?

U poređenju sa kravljim, kozje mleko sadrži 13% više kalcijuma, 25% više vitamina B6 i 47% više vitamina A. Takođe sadrži i veće koncentracije hlora, bakra i mangana.

Može li se kozje mleko zamrzavati?

Kao i većina mlečnih proizvoda i kozje mleko se može zamrzavati. Predlažemo Vam da kozje mleko odmrzavate u frižideru i da ga nakon toga iskoristite najkasnije za 7 dana. Da bi zadržalo dobar ukus, ne zamrzavajte kozje mleko duže od 6 meseci.

Da li je vaše mleko sertifikovano kao organsko?

Naši proizvodi nisu „sertifikovani kao organski“, ali su potpuno prirodni i ne sadrže antibiotike, konzervanse, pesticide ili hormone rasta.

Da li su proizvodi od kozjeg mleka Select Milk-a podvrgnuti homogenizaciji?

Kozje mleko je prirodno homogenizovano.

 

Izvor